Hozzávalók: |
Elkészítés: |
||||||||
60-70 dkg filézett pulykamell, 20 dkg vékony, hosszú szelet bacon szalonna, 8 karika parasztkolbász, 4 karika paradicsom, 4 karika vöröshagyma (egész szelet), 4 szelet zöldpaprika, 2 gerezd fokhagyma, sóban összetörve, 1 dl fehér bor (rizling), 3 cl konyak, bors, mustár, ételízesítő,, magyaros sült fűszer, kb. 8 dkg zsír |
Vágd a húst négy egyforma, hosszú csíkra. Keverd el két evőkanál mustárban a fűszereket és a fokhagymát, és kend rá egyenletesen a hússzeletekre és hagyd 2-3 órát pácolódni. A bacon szalonnát tekerd rá spirálisan a húsra. Egy szelet szalonna nem elég egy húshoz, két-háromszor meg kell toldani. (Ha nem akarsz a szalonnában tobzódni, ajánlatos a készen, szeletben kapható változatot megvenni!) Zsírozd ki a sütőedényt és helyezd el benne a húsokat, majd minden húsra a szalonna alá dugdoss be két-két karika szárazkolbászt, egy-egy paprikát, hagymát és paradicsomot. A paprikát, hagymát és paradicsomot alaposan meg kell sózni! Ha kész, önts alá 1 dl fehér bort, és lefedve tedd forró sütőbe. Párold kb. 40 percig, aztán vedd ki, locsold meg a szaftjával, ha elfőtte a levét, vízzel pótold, és tégy bele egy stampedli konyakot. Fedd le ismét és tedd vissza 15 percre. Ezután vedd le a fedelét, és süsd pirosra. Ha kész, fél dl vízzel pótold a szaftját és tálalhatod. Rizzsel, krumplipürével, sültkrumplival adható. Savanyúság, saláta jól megy hozzá, de ha kihagyod belőle a paprikát és paradicsomot, párolt káposztával sem megvetendő. Nagyon finom, megjelenésében dekoratív étel, vendégeknek bátran kínálhatjuk. Szép példája a magyaros ízek és a könnyű emészthetőség házasításának. Csirkével vagy sertéssel, borjúval is pompás. Télen a paprika és paradicsom nélkül is finom. Ha tetszik a recept, küldd el emilben, lájkold, +1-ezd! Ha van csepp időd, véleményt is írhatsz, nem kell regisztrálni! Ott van minden kéznél, a cím alatt. JK - A főzésben járatlanok is bátran nekiállhatnak, elkészítése közepesen időigényes.
|